Echo
Echo
- Vitaliteitsecho
- Termijn echo
- Hoe werkt echoscopie?
- Is echoscopie veilig?
- Hoe wordt een echo gemaakt?
- Waarom wordt medisch echoscopisch onderzoek verricht?
- Wat kun je niet zien op een echo?
Vitaliteitsecho
Een vitaliteitsecho is een echo die we, indien gewenst rond week 8 van de zwangerschap, kunnen doen. Het voornaamste doel van een vitaliteitsecho is om te kijken of we een kloppend hartje kunnen zien.
Met de vitaliteitsecho kunnen we:
- vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt;
- zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat;
- of er afwijkingen in of rond de baarmoeder zichtbaar zijn, zoals een cyste of vleesboom
- of er een afwijking in of rondom de baarmoeder zichtbaar is, zoals een cyste of vleesboom.
Bij de vitaliteit echo kunnen we nog niet precies zeggen hoe lang je zwanger bent. Daar is op dit moment nog moeilijk zekerheid over te geven. Bij de termijnecho krijg je meer te horen over de zwangerschapsduur en je uitgerekende datum. De vitaliteitecho doen we altijd vaginaal. Een lege blaas is hiervoor heel fijn.
Termijnecho
Om de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen, maken wij graag bij iedere zwangere een termijnecho.
De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van ongeveer 10 weken.
Met de termijnecho kunnen we:
- vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt;
- vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt;
- zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat;
- de duur van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kindje geven rond deze termijn een nauwkeurige indruk van het aantal weken en dagen dat het kindje oud is. Zo stellen we de uitgerekende datum vast.
Hoe werkt echoscopie?
Echoscopie is een techniek waarmee door middel van geluidsgolven inwendige organen van het lichaam zichtbaar worden. De geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen. De inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid, de echo, wordt elektronisch verwerkt tot een afbeelding op een scherm. Echoscopie kan uitwendig via de buikwand of inwendig via de vagina worden verricht. Dit is afhankelijk van de zwangerschapsduur en de reden van de echo.
Is echoscopie veilig?
Echoscopie wordt al meer dan 40 jaar toegepast. Tot nu toe zijn geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten aangetoond. Een echo kan geen miskramen veroorzaken en ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad.
Hoe wordt een echo gemaakt?
Bij een uitwendige echo wordt je gevraagd je buik te ontbloten. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt wat gel op je buik aangebracht. De druk van de transducer (het apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) op je buik kan wat ongemak geven.
Bij een inwendige echo wordt er gevraagd je onderlichaam te ontbloten. Je ligt op de onderzoeksbank, eventueel met een kussen onder de billen. Om de dunne transducer wordt een condoom gedaan. Daarop wordt een glijmiddel aangebracht om het inbrengen in de vagina gemakkelijker te maken. Je mag er van uitgaan dat het maken van een echo geen pijn doet.
Waarom wordt medisch echoscopisch onderzoek verricht?
- Om de duur van de zwangerschap vast te stellen. Echoscopisch onderzoek in de eerste maanden geeft een vrij nauwkeurige indruk van de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum. Ook als je vooraf een regelmatige menstruatiecyclus had, is de duur van de zwangerschap niet altijd precies op grond van de laatste menstruatie vast te stellen. Zekerheid over de duur van de zwangerschap kan van belang zijn als de zwangerschap langer dan -41 weken duurt of als er complicaties zijn.
Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan een echo op dat moment iets zeggen over de viatliteit, dat wil zeggen of we een kloppend hartje zien. Bloedverlies kan een voorteken zijn van een miskraam, maar in de helft van de gevallen is er niets mis met de zwangerschap. Bedenk dat echoscopisch onderzoek een miskraam niet zal bevorderen of kan voorkomen. - Als het vermoeden bestaat dat je zwanger bent van een meerling.
- Om de ligging van het kindje te bepalen als dit door middel van uitwendig onderzoek moeilijk is.
- Om de groei van het kindje te kunnen beoordelen als we twijfelen over de grootte van het kind.
Wat kun je niet zien op een echo?
Met de bestaande apparatuur is het kind globaal in beeld te brengen. Veel afwijkingen zijn zeker in een vroeg stadium (nog) niet zichtbaar. Of ze worden, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, tijdens een standaardonderzoek niet opgemerkt. Met andere woorden: een echo is geen garantie voor een gezonde baby of een baby zonder aangeboren afwijkingen.
Aan de andere kant brengt de echo wel eens onverwachte zaken aan het licht, die ongerustheid kunnen veroorzaken. In dat geval word je doorverwezen naar een specialist. Nader onderzoek zal dan uitwijzen of er inderdaad een afwijking is. Gelukkig worden de meeste kinderen zonder afwijkingen geboren. De kans dat je met zo’n onverwachte uitslag te maken krijgt is dan ook klein.
En gewoon voor het fijne gevoel?
Daarvoor is PUUR echopret! Wil je een echo laten maken om het geslacht van jullie kindje te ontdekken of om je kindje in 3D te zien? Tegen betaling kun je vanaf 14 weken een pretecho laten maken bij PUUR echopret.