Hechten aan elkaar
Echt samen, hecht samen
Eigenlijk begint het al bij jullie kinderwens: je hecht je aan het idee van een toekomst met een kindje. Fysiek gaat het proces van hechting door tijdens de zwangerschap. Je bent als vrouw letterlijk één met je ongeboren kind en bouwt zo een band op die gaat over leven en dood.
Door bewust met je zwangerschap bezig te zijn als aanstaande ouders, maak je mentaal ook de verbinding met je kindje en jullie toekomst samen. Praat bijvoorbeeld al tegen de baby in je buik en voel samen welke bewegingen je baby maakt.
Is jullie kindje eenmaal geboren, dan zijn ‘contact’ en ‘samen’ echte sleutelwoorden in het hechtingsproces.
Stofjes vol warmte
Dat moment dat de vonken er vanaf vliegen. Krijg je jouw baby na de bevalling bij je, dan stijgt het ‘liefdeshormoon’ oxytocine hoger dan ooit tevoren. Geef je eraan over en koester deze belangrijke momenten.
Wat kun je doen om de band met je kindje verder te ontwikkelen? Zorg voor veel huid-op-huid-contact en draag je baby bij je als ouder. Ook borstvoeding helpt bij een goede hechting met je kindje. En wat denk je van kletsen, brabbelen en zingen, je baby in slaap wiegen, diep in de oogjes kijken en lekker veel tijd samen doorbrengen?
Een baby vertoont van nature zelf hechtingsgedrag door te zuigen, lachen, brabbelen, huilen en grijpen. Als ouders reageer je hierop en dat versterkt de hechting tussen je kindje en jou. Een prachtig en puur proces.
En niet alleen de ouders spelen een rol bij hechting, maar ook andere naaste familieleden, zoals oma’s en opa’s, broers en zussen en tantes en ooms. Het werkt (h)echt samen dus!
PUUR hecht waarde aan hechting
Verloopt de bevallig rustig en natuurlijk? Dan komt het proces van hechting ook het beste op gang. Daarom luisteren we aandachtig naar de wensen van jullie als aanstaande ouders.
In onze zorg proberen we het hechtingsproces zoveel mogelijk te stimuleren. Bijvoorbeeld met cursussen haptonomie en een draagconsult als een kindje eenmaal geboren is.