Herstellen en uitbuiken
Een bevalling vraagt veel van je lichaam. Je hebt dus echt tijd nodig om ervan bij te komen en herstellen. Nu je kindje óp je buik ligt in plaats van erin verandert je hormoonhuishouding heel snel. Je borsten gaan melk produceren en bijna iedere vrouw heeft in meer of mindere mate last van bloedverlies. Mogelijk heb je hechtingen en één ding is helaas vrijwel zeker: je hebt of krijgt minder slaap in deze periode. Oef!
Gelukkig krijg je de eerste dagen goede hulp en zorg – thuis van een kraamverzorgster, of van de verpleging als je nog in het ziekenhuis moet blijven.
Laat je verwennen – je hebt het dik verdiend
Het is belangrijk om goed te voelen wat je nodig hebt. Een hele dag op bed liggen is geen verplichting, maar het kan wel heel lekker zijn. Rustig aan doen is altijd verstandig en zorg ook dat je het warm genoeg hebt. Warmte helpt bij het herstellen, zeker als je wat meer bloed hebt verloren.
En belangrijk, het is geen wedstrijd om snel weer op de been te zijn. Uitbuiken kost tijd, voor de een langer als voor de ander. Ga ervan uit dat je zeker de eerste 6 weken na de bevalling de tijd neemt om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. In deze folder lees je meer over die eerste 6 weken na de bevalling.
Verse soep voor verse moeders
Warm en gezond eten is heel bevorderlijk voor je herstel. Misschien snak je naar een salade met carpaccio, voor je lichaam is het nog veel beter om bijvoorbeeld verse soep te eten. Soep van rode bieten met room of kippensoep met gember. In de ayurveda vind je heel veel meer over recepten, kruiden en groenten die goed voor je herstel zijn.
Aandacht voor je lichaam
Wil je jouw lichaam echt laten ontspannen en even tijd voor jezelf creëren? Dan is een ‘blije mama massage’ van Bregje Furman misschien iets voor je. Ook kan een sluitingsritueel met Rebozo je enorm helpen om weer meer en meer in je vertrouwde vorm te komen.
Heb jij behoefte aan persoonlijke ondersteuning bij een gezonde(re) leefstijl na de zwangerschap? Maak dan een afspraak bij onze leefstijlcoach en verloskundige Gabriëlle Engwerda.
Tip: geef in de eerste 6 weken na de bevalling ook wat aandacht aan je bekkenbodem.
Een zwangerschap en bevalling hebben invloed op het bekken en de bekkenbodemspieren. Je kunt klachten krijgen, zoals: ongewild urineverlies, een verzakking of pijn bij het vrijen.
Hoe zorg je ervoor dat je bekkenbodem zo goed mogelijk herstelt na de bevalling? Train je bekkenbodem regelmatig. Dat vraagt maar weinig tijd en je kunt het heel goed doen op momentjes tussendoor. Wie op tijd begint met deze oefeningen, kan klachten verhelpen of voorkomen.
Hou je ondanks oefenen toch langdurig klachten? Blijf er dan niet mee lopen, want vaak is het mogelijk iets aan de klachten te doen. Je kunt bij ons terecht in het PUUR uur of je maakt een afspraak bij een bekkenbodemfysiotherapeut.
Behandeling van bekkenbodemklachten wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering.