Recepten
Rode bietensoep
Bron van ijzer, helpt bij vermoeidheid en is gewoon erg lekker
Ingredienten
- gekookte biologische bieten 4-5 of pond rauwe bieten
- 1 of 2 appels
- 2 uien
- 1,5 liter groente bouillon
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 laurierbladeren
- theelepel gemalen komijn
- flinke scheut balsamicoazijn
- zure room
Aan de slag
Kook de bieten gaar, laat afkoelen en verwijder de schil. Of gebruik voorgekookte biolologische bietjes
Verhit in een soeppan met dikke bodem de olijfolie en fruit de grofgesneden ui glazig in ca. 10 minuten, voeg de gemalen komijn toe. Meng de grofgesneden bieten en in stukjes gesneden appel er doorheen (zonder klokhuis en schil). Giet de groentebouillon erbij en voeg de laurierbladeren toe.
Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Doe er voor het opdienen een flinke scheut balsamicoazijn bij en doe per kom een flinke lepel zure room bij.
Kippensoep
Kippensoep is een eeuwenoud recept voor de mens met een zwak immuunsysteem, of mensen die herstellende zijn van een ziekte, of voor die gewoon zin hebben in een voedzaam soepje.
Ingrediënten:
- 2 biologische kippenbouten of 4 stuks dijenfilet
- 2 Preien
- 1 grote winter wortel
- 1 Ui
- 2 blaadjes Laurier
- 5 Peperkorrels
- 5 Kruidnagels
- Handje Peterselie
- ½ Citroen
- 1 el Geraspte gember
- 1 tl Kurkuma
- 3 eetlepels olief olie
- vermicelli of rijst
Aan de slag
Snij de groenten fijn. Doe de helft van de groenten in een kom en bewaar deze. De andere helft kan samen met de olie in de pan. Bak even goed aan en voeg dan alle andere ingrediënten/kruiden toe inclusief de kip. Voeg net zoveel water toe todat de kip onder water staat. Breng dit geheel aan de kook en laat het op zacht vuur ongeveer 2 uur koken.
Haal na 2 uur de kip uit de pan en zeef de groenten er uit. Deze groenten gooi je weg. De bouillon bewaar je. Doe de pan weer op het vuur en bak nu de rest van de groentes aan in de pan. Doe de bouillon er bij en breng weer aan de kook. Voeg eventueel wat vermicelli of kopje rijst toe en haal ondertussen het vlees van de kip. Doe dit in de pan en breng verder op smaak met zout en peper.